DE UITGEVERIJ
Uitgeverij Jasmijn is in 2020 opgericht door directeur Marjolein Hermes. De uitgeverij is een eigenwijs, jong en authentiek bedrijf. De kritische redactie brengt alleen boeken uit die je in één adem uit wil lezen: indrukwekkende en taboedoorbrekende non-fictie met een rauw randje. De redactieleden zijn allen professionals in de Nederlandse taal- en letterkunde.
Collectie
De stem van het donorkind
Sinds een aantal jaar kom je meer dan ooit nieuwsberichten over zaaddonatie tegen. De meest schaamteloze onthullingen krijgen het podium. Helaas wordt één groep binnen dit thema te vaak over het hoofd gezien, namelijk de donorkinderen zelf. Deze groep volwassenen heeft ook een stem en een bijzondere kant van het verhaal om te delen. Want wie luistert er eigenlijk naar de unieke en aangrijpende verhalen van deze donorkinderen? Wie kent deze verhalen achter zaaddonatie nu écht?
Marjolein Hermes – directeur van de uitgeverij én donorkind uit 1985 - is tijdens haar zoektocht naar haar biologische vader nieuwsgierig geworden naar de ervaringen van andere donorkinderen. Samen met de redactie van Uitgeverij Jasmijn heeft zij tientallen donorkinderen uit Nederland en België gesproken. Twaalf daarvan schreven zelf hun verhaal en die verhalen vormen samen dit boek: De stem van het donorkind.
De duistere kant van mijn zus
Dit verhaal van Anne Ansma gaat over de relatie van twee zussen en tussen de zussen met hun moeder. Hun verhouding is net zo werkelijk als er sprookjes zijn. Sprookjes kunnen iets van de kinderziel teruggeven, dat van verlangen en vervulling, verwachtingen en hoop. Maar klopt dat wel, want het is geen sprookje dus zou het een mythe kunnen zijn. Iets dat niet te begrijpen of te verklaren valt. Er is in de loop van de tijd een mijnenveld van voorvallen ontstaan, een keten van gebeurtenissen die ongewild op gang worden gebracht en altijd weer verdwijnen in het duister. Het is een vreemde situatie, aanleiding om uit te zoeken wat er aan de hand is. De brandende vraag is: wat borrelt er diep van binnen bij mijn zus? De lezer wordt bij deze zoektocht naar een antwoord meegenomen en kan daardoor steeds meer stukjes van de puzzel plaatsen. De verhalende diagnostiek in De duistere kant van mijn zus is een aanwinst voor de psychologische hulpverlening en van betekenis voor lotgenoten (familie en naasten).
Er was eens... PTSS
Hoe ga je om met een partner die PTSS heeft? Wat voor invloed heeft PTSS op een relatie of huwelijk? Veerle en Jasper geven in Er was eens PTSS een zeer persoonlijke inkijk in hun gevecht met en tegen de PTSS van Veerle. 'Leven met een vrouw die PTSS heeft is als een ritje in een achtbaan met blinddoek om en oordoppen in', aldus Jasper. Heeft de PTSS gewonnen of leefden ze nog lang en gelukkig?
In de schaduw van PTSS
Wat is PTSS en wat doet het met iemand? Hoe wordt het veroorzaakt en hoe kom je er weer vanaf? Kom je er eigenlijk nog wel vanaf? In dit boek In de schaduw van PTSS schrijven tien krachtige volwassenen hun verhaal.
Carpe Fucking Diem
Op zoek naar een leuk cadeau? Carpe Fucking Diem is een ideaal boek om iemand mee te verrassen. De filosoferende en vol zelfspot geschreven columns zijn van schrijver Marjolein Hermes. De onderwerpen variëren van seksualiteit, het koningshuis, taal, piemels, onderwijs, kanker en andere zeer alledaagse thema's. Carpe Fucking Diem staat garant voor ontspannen leesplezier!
Narcisme is a bitch
Het in november 2020 verschenen verhaal Narcisme is a bitch werd in de media omschreven als een 'indrukwekkend verhaal in onverbloemde taal' en 'heftig, maar onmisbaar voor iedereen die met een narcistische moeder te maken heeft'. Wij zijn trots dat schrijftalent Jasmijn A. zich heeft verbonden aan ons.
Narcisme ABC
Dit praktisch handboek bevat alle basisinformatie over narcisme die je nodig hebt. Op alfabetische volgorde legt Jasmijn A. in haar tweede boek meer dan honderd narcisme gerelateerde begrippen op een korte en bondige manier uit. Heb jij te maken met narcisme? Lees dan Narcisme ABC en onthoud goed: kennis is macht!
De Schooister (Uitgeverij Jasmijn junior)
Het hele dorp Berschau staat in rep en roer wanneer er opeens overal schilderijen opduiken van een anonieme, maar zeer talentvolle kunstenaar. Wie is deze persoon? En waarom vraagt hij of zij de mensen als dank geld te geven aan goede doelen? Berschau heeft een held! Maar niet één iemand zou ook maar kunnen raden wie deze held in werkelijkheid is…
Al zo lang ze zich kan herinneren is Frieda van den Ende uren per dag verzonken in haar fantasiewereld. Uiteindelijk begon ze haar verhalen op te schrijven, in de hoop dat anderen ze graag zouden lezen. Mede daarom volgde ze de bachelor Nederlands aan de Radboud Universiteit en is nu bezig met de master Jeugdliteratuur aan de universiteit van Tilburg. Haar schrijfstijl is enerzijds grappig, anderzijds spannend en meeslepend, met een poging de psyche van de mens te doorgronden. Haar debuutroman ‘De schooister’ is een combinatie van fantasierijke fictie en kennis uit eigen ervaring op het gebied van het Syndroom van Asperger. Op haar negende werd bij Frieda dit syndroom gediagnosticeerd. Als kind heeft zij jarenlang bij de GZZ gelopen en allerlei testen, gesprekken en therapieën ondergaan. Zowel individueel als in een groep. Ze vond het altijd heel leuk en leerzaam en weet zeker dat het haar heeft geholpen haar Syndroom van Asperger beter te begrijpen en beter met mensen om te gaan.
Zonder blad voor de mond
Ook al lijken het op het eerste oog essays, de auteur noemt ze zelf 'bladen die niet voor de mond zijn genomen'. Gezien de titels mag dat ook wel worden verwacht. Elk 'blad' is geschreven vanuit een onbelemmerde en verrassend persoonlijke betrokkenheid en ervaring, waarbij de schrijver metterdaad geen blad voor de mond neemt. En als hij het nodig acht, schuwt hij geen taboe. Zijn onderwerpen zijn van blijvende actualiteit. Als hij, bijvoorbeeld over de dieren schrijft, laat hij van Descartes en Spinoza weinig heel. En ook heeft hij zo zijn gedachten over de verborgen handicap van het rechtop lopen. Elk 'blad' heeft zijn ernst en zijn humor en elk onderwerp voelt dichtbij. Vooral bedoeld voor kritisch ingestelde mensen die van een andere kijk op de samenleving houden en zichzelf niet al te serieus nemen. Zonder blad voor de mond.
Oud-journalist en filosoof Tom van Ewijk (1934) was een van de oprichters van het destijds succesrijke natuurmaandblad Grasduinen. Hij is auteur van een aantal natuuruitgaven, was werkzaam als vertaler en essayist van filosofisch werk en was eindredacteur van het prestigieuze Solar-project (natuurwetenschap voor havo en vwo-bovenbouw) van uitgeverij Wolters-Noordhoff.